Hoe dichter je bij iemand staat, hoe moeilijker het kan zijn om die persoon te begrijpen. Emoties voeren al snel de boventoon en voordat je het weet sta je beiden aan de andere kant van een probleem. De ene boos en vol onbegrip, de ander verdrietig. Dit zijn momenten die voor veel relaties escaleren in ruzie, of zelfs in het besluit om uit elkaar te gaan. We willen allemaal begrepen worden, maar hoe zorg je er nu voor dat je jouw partner beter kunt begrijpen?
-
Sta in zijn schoenen
Probeer, voordat je reageert, jezelf eens in te beelden hoe het probleem in kwestie eruit ziet vanuit zijn perspectief. Hoe zou jij je voelen als je in zijn schoenen zou staan? Dit helpt je om meer begrip te creëren voor een specifieke situatie, gerichter te reageren en je partner beter te begrijpen.
-
Reacting & Responding
Er zit een groot verschil tussen reacting (direct reageren) en responding (later reageren). Wanneer je direct reageert, komen er vaak veel emoties en stukken zelfverdediging voorbij in je reactie. Door juist even te wachten, en datgene dat zojuist gezegd is te laten bezinken, geef je jezelf de tijd en de kans om gegrond te reageren – zonder alle emoties.
-
Begrijp dat je beide verschillend bent
Mannen en vrouwen communiceren compleet verschillend en dat is niet gek; onze hersenen zijn op die manier ontworpen. Een mannenbrein is gemaakt om te focussen, terwijl een vrouwenbrein is gemaakt om zoveel mogelijk dingen op hetzelfde moment te kunnen doen, voelen en denken. Creëer zoveel mogelijk begrip voor deze verschillen, en kijk eventueel samen wat leuke video’s waarin deze verschillen uit worden gelegd. Dat maakt het communiceren alleen maar makkelijker!
-
Scheid feiten van emoties
Mannen praten al snel over feiten en vrouwen over emoties. Probeer het verschil duidelijk te maken en ben je bewust van deze verschillende manier van communiceren. Leg een man de feiten achter de emoties uit, en een vrouw de emoties achter de feiten. Op die manier kun je elkaar makkelijker begrijpen – zelfs wanneer je op totaal andere manier communiceert.
-
Focus op het positieve
Om de een of andere gekke reden vinden we het normaal om altijd maar op het negatieve te focussen. Gek toch? Het is namelijk veel fijner voor jezelf, als voor je omgeving, als juist het positieve aangekaart wordt. Wanneer we het positieve behandelen zoals we nu het negatieve behandelen, creëer je een fijne, ontspannen sfeer vol liefde en begrip. Hetzelfde geldt voor een gesprek: probeer dat vergrootglas eens van het negatieve af te halen, en juist op de positieve dingen te leggen. Dat maakt het ineens een stuk makkelijker elkaar te begrijpen, gezien je niet langer op negatieve emoties focust.