We hebben het af en toe veel te druk om tijd te maken om een gezonde, lekkere en gebalanceerde maaltijd samen te stellen. Toch is het ontzettend belangrijk om gezond te eten, en mag dit ook echt wel een nieuwe way of life worden. Dus speciaal voor de drukke mensjes onder ons, hebben we even wat handige tips op een rijtje gezet om, ook wanneer je geen zin of tijd hebt, toch een gezonde en lekkere maaltijd op tafel te zetten.
-
Het hoeft niet altijd gezond
Probeer zoveel mogelijk te leven volgens de 80/20 regel. Dit houdt in dat 80 procent van wat je eet gezond moet zijn, maar dat je voor de overige 20 procent gerust mag wel eens mag zondigen. Om jezelf wekenlang frietjes en frikandellen te verbieden, daar wordt niemand gelukkig van.
-
Laat de pakjes staan
Het is natuurlijk wel erg makkelijk om een pakje kaassaus te kopen en het vervolgens over je pasta heen te gieten, maar gezond (en lekker) is het niet. De tijd die je besteed aan het uitzoeken en kopen van dat pakje kant-en-klare kaassaus, kun je ook besteden aan het maken van je eigen kaassaus. Zo weet je precies welke ingrediënten erin zitten, en kun je de smaak helemaal zelf bepalen.
-
Weg met suiker
Over het algemeen eten en drinken we allemaal veel te veel suiker. Een klontje suiker in de thee, onderweg naar huis een lekkere Mars, en ‘s avonds op de bank een verfrissend glas cola. Nu zijn veel suikers niet direct ongezond (denk aan fruitsuikers) maar al die toegevoegde suikers: dat is een ander verhaal. Probeer suiker dus zoveel mogelijk te vermijden. Je lichaam wordt er namelijk niet vrolijk van.
-
Begin met een glas water
Wil je beter kunnen genieten van je maaltijd? Drink dan voordat je aan tafel gaat een glas water. Niet alleen heb je zo eerder een vol gevoel (en eet je minder, wat weer gezond kan zijn), je smaakpapillen worden ook even teruggebracht naar neutrale staat.
-
Go groenten, go!
Laat groenten een hoofdrol spelen in je maaltijden. Niet alleen zijn (de meeste) groenten makkelijk te bereiden en neemt de bereiding weinig tijd in beslag: ze zorgen ook voor een mooi gevuld bord. Laat etenswaren als rijst, pasta en ook vlees een kleinere rol spelen. Door de focus te verplaatsen op de groenten kook je sneller, gezonder en vaak ook nog eens lekkerder. Voeg wat lekkere kruiden toe om de groenten net dat beetje extra te geven.