Tommy Hilfiger, het moederbedrijf van kledingmerk Tommy Jeans, heeft onlangs de Tommy Hilfiger Remixed collectie aangekondigd. Dit is een kledinglijn die volledig bestaat uit gerecyclede kleding. Als grondstof worden bijvoorbeeld tweedehands kledingstukken van Tommy Hilfiger en Tommy Jeans gebruikt, die ingeleverd kunnen worden bij de verschillende winkels van de merken. De designers van het merk ontwerpen vervolgens nieuwe kledingstukken die worden samengesteld uit de tweedehands kleding. Denk bijvoorbeeld aan een trui die bestaat uit de onderdelen van verschillende andere truien of aan een jeans met patchwork.
Rethink your closet
Naast dat het bedrijf natuurlijk hoopt dat de kleding in de smaak zal vallen, is de remixed collectie ook bedoeld om mensen aan het denken te zetten. Want alleen als we anders met onze kledingkast om zullen gaan, zullen we de milieu impact van de kledingindustrie kunnen verkleinen. Koop bijvoorbeeld alleen kleding die je echt leuk vindt en vraag je af hoelang het kledingstuk mee zal gaan. Op die manier kun je langer doen met minder kleding en draag je jouw steentje bij. Dit wordt ook wel ‘rethink your closet genoemd’.
Tommy for Life
De Remixed kledinglijn is onderdeel van het grotere plan dat door het bedrijf ‘Tommy for Life’ is gedoopt. Onderdeel van dit plan is dat alle kleding van The Tommy Hilfiger Corporation in 2030 circulair moet zijn. Dit houdt in dat er dan voor de productie van kleding geen gebruik meer gemaakt mag worden van nieuwe grondstoffen. Alle grondstoffen moeten tegen die tijd dus komen vanuit het hergebruik van tweedehands kleding. Verder houdt Tommy for Life in dat kleding lang moet meegaan, geen negatieve impact mag hebben op het milieu en dat de ontwerpen niemand mogen uitsluiten.
Duurzame mode belangrijk
De duurzame productie van keldingstukken is een punt dat bij veel kledingmerken op de agenda staat. En terecht, want jaarlijks worden er maar liefst 100 miljard nieuwe kledingstukken geproduceerd en dit kost enorm veel grondstoffen. Bovendien worden enorme aantallen kledingstukken slechts kortstondig gebruikt of zelfs helemaal nooit gedragen. Onlangs kwam bijvoorbeeld de gigantische afvalberg in Chili in het nieuws, waar afgedankte kleding uit de fast fashion industrie wordt gedumpt. Dit zijn kledingstukken die nooit verkocht zijn omdat ze niet in de smaak vielen of omdat ze beschadigd zijn geraakt en daardoor de winkel niet gehaald hebben.