Heb je al behoorlijk wat spaargeld op je rekening staan en is het tijd om een hypotheek aan te gaan vragen? Dan is het natuurlijk wel fijn om hier vooraf wat meer informatie over te vinden. Want hoeveel geld moest je nu ook alweer zelf inbrengen, welke hypotheekvormen zijn er voor je mogelijk en wat past het beste bij jou? Je leest het hier.
Berekening van de maximale hypotheek
Het begint allemaal met de berekening van de, voor jou maximale, hypotheek. Hoeveel je uiteindelijk zal kunnen lenen hangt van verschillende factoren af. Zo wordt er bijvoorbeeld gekeken naar je maandelijkse inkomsten- en uitgaven, je contractvorm (een permanent contract biedt natuurlijk meer zekerheid dan een 0-uren contract), je draagkracht en eventuele openstaande leningen of afbetalingen. De hypotheekverstrekker is uiteindelijk degene die bepaald wat het maximale bedrag is voor jouw situatie. Je kunt je situatie natuurlijk wel helpen door al het papierwerk (alles wat jou helpt om de bank te overtuigen van jouw zekerheid van inkomen) goed op te stellen, uit te werken en direct aan te leveren.
De hypotheekregels
Daarnaast zijn er allerlei regels waar je mee te maken krijgt bij het afsluiten van een hypotheek. Zo zijn er grenzen in de wet, afspraken tussen banken in de GHF (Gedragscode Hypothecaire Financieringen), wettelijke verplichtingen (de Wet Tijdelijke Regeling Hypothecair Krediet bepaalt bijvoorbeeld waar de maximale hypotheek aan moet voldoen), bepaalde eisen mbt hypotheken met een Nationale Hypotheek Garantie, verschillende fiscale regels en natuurlijk de Bureau Krediet Registratie (BKR). Het samenvallen en de uitkomst van deze regels bepalen of je überhaupt een hypotheek af mag sluiten, hoe hoog deze mag zijn en welke vormen er mogelijk zijn voor je. Om meer zekerheid te krijgen voordat je naar een bank stapt, kun je zelf al een Bureau Krediet Registratie toets doen. Op deze manier zie je direct of jij in de ogen van de financiële wereld als ‘kredietwaardig’ wordt beschouwd.
De uiteindelijke papieren van de hypotheek
Zodra je weet wat je mogelijkheden zijn, ontvang je een hypotheekofferte. Aan de hand van deze offerte moet je allerlei papieren inleveren bij de bank die je deze offerte verstrekt heeft. Daarnaast komen er bij het afsluiten van een hypotheek natuurlijk ook kosten kijken; ook wel de financieringskosten genoemd. Dit geldt zowel wanneer je een nieuwe hypotheek af wilt sluiten, als wanneer je een huidige hypotheek wilt oversluiten. Zorg dus dat je in de gelegenheid bent om ook deze kosten te betalen.
Tekenen bij de notaris
Zodra al het papierwerk geregeld is en de kosten betaald worden, teken je de hypotheekakte bij de notaris.