Is het jou al opgevallen dat de maandelijkse premie van een woonverzekering kan veranderen? Het maandelijkse bedrag dat je moet betalen voor jouw verzekering kan zomaar eens anders zijn dan bij iemand anders in de familie. Dit komt doordat er een groot aantal factoren het bedrag bepalen. Voordat je het contract ondertekent en het eerste bedrag overmaakt naar de verzekeringsmaatschappij, is het goed om erachter te komen hoe het maandbedrag dan echt is opgebouwd. Lees snel verder en kijk wat je betaalt voor de verzekering.
De dekking en de uitbreidingsmogelijkheden
Een van de eerste factoren die de premie van een woonverzekering verandert, is de dekking die je kiest. De basisdekkingen zijn de kern van de verzekering. Deze beschermen jouw huis en de spullen tegen schade door brand, vandalisme, diefstal en natuurrampen. De kosten van deze basis kan je zien als het begin van het opstellen van de premie. Je hebt dan ook nog uitbreidingen waar je voor kan kiezen. Bij deze uitbreidingen kan je denken aan het extra beschermen van jouw waardevolle items, maar ook een aansprakelijkheidsverzekering of glasverzekering. Hoe meer uitbreidingsopties je kiest, hoe hoger het maandbedrag is dat je betaalt. Ook de woonlocatie speelt een grote rol voor de verzekeraar om een maandbedrag vast te stellen. In sommige gebieden is meer criminaliteit te vinden, terwijl je bij een ander gebied juist weer te maken hebt met een grotere kans op natuurrampen. Als iets vaker voorkomt in jouw omgeving, schiet de premie omhoog. De verzekeraar wil deze risico’s immers op kunnen vangen.
De waarde van jouw bezittingen
En wat dacht je van jouw eigen levensstijl? Als je regelmatig van huis bent, is het aantrekkelijk voor criminelen om bij jouw woning langs te gaan. Dit speelt dus ook een grote rol bij het bepalen van een premie voor de verzekeraar. Als je een opstalverzekering afsluit, is het bouwjaar van het huis een uitgangspunt om rekening mee te houden. Hoe ouder het huis is, hoe hoger de premie vaak is. Oudere huizen hebben immers sneller structurele problemen dan wanneer je in een nieuwbouw woont. Ook is het vaak duurder om schade te repareren of herbouwen in dit geval. De waarde van jouw persoonlijke bezittingen bepaalt de hoogte van de inboedelverzekering. Zorg er daarom voor dat je weet hoeveel bezittingen je hebt en wat de waarde hiervan is. Door zo nauwkeurig mogelijk te zijn, voorkom je dat de premie te hoog is.
Eigen risico
Een laatste factor die de premie bepaalt voor jouw verzekeringen is het eigen risico dat je maandelijks betaalt. Dit eigen risico is het bedrag dat je dient te betalen voordat de verzekering de rest van de schade vergoedt. Als je ervoor kiest om een hoger eigen risico te betalen, kan je de maandelijkse premie aanzienlijk verlagen. Hoe lager de premie, hoe meer premie de verzekeringsmaatschappij van jou wil hebben. Zorg dat de hoogte van het eigen risico volledig bij jouw financiële situatie past.