Niets zo ontspannend als een heerlijke massage. Maar om nu iedere keer een paar tientjes weg te leggen voor een professionele masseur; dat is op een gegeven moment ook wel wat teveel van het goede. Gelukkig zijn er een aantal handige technieken die het masseren ook voor beginners een eitje maken. De beste tips en technieken voor masseren voor beginners, vind je hier!
- Begin bij de basis
Om te beginnen is het natuurlijk belangrijk om een lekkere ontspannen sfeer te creëren. Zet de grote lampen uit, steek wat kaarsjes aan, zet wat rustgevende muziek aan op de achtergrond en zorg voor zo min mogelijk afleidingen om je heen. Wanneer het rustig en ontspannen is zal het masseren niet alleen aangenamer zijn voor de ontvanger; maar het zal ook jou meer ruimte geven om je intuïtie te volgen!
- De eerste technieken
Zodra de sfeer gezet is en je proefpersoon ligt ontspannen klaar, dan is het tijd om met de eerste, makkelijke technieken te beginnen. Zorg dat je een goede olie binnen handbereik hebt, en smeer voldoende uit over je handen. Je handen moeten niet te glad zijn, maar mogen wel zacht aanvoelen zodat ze soepel over de huid kunnen glijden. Je gebruikt vooral je handpalmen. Maak kleine, en grote cirkels in tegengestelde richting. Deze techniek kan erg fijn zijn op de rug en op de schouders. Een andere basistechniek is het maken van grote, lange strijkende bewegingen. Je gebruikt deze techniek vooral op grotere lichaamsdelen zoals de rug, maar ook armen en benen. Probeer de plekken waar de huid dicht op het bot zit zoveel mogelijk te vermijden: knieën, ellebogen en ribben mogen dus overgeslagen worden. Ook gevoelige plekken zoals de binnenkant van knieën of ellebogen mogen met extra zorg behandeld worden.
- Kneden is altijd goed
Je hebt nu dus al twee basistechnieken te pakken: het maken van tegengestelde cirkel bewegingen op rug en schouders, en de lange streek beweging over de grotere lichaamsdelen. Voor alle delen van het lichaam waar je wat minder mee uit de voeten kan, kun je de kneedtechniek gebruiken. Denk hierbij aan het kneden van deeg. Deze techniek is ideaal voor de wat meer vlezige lichaamsdelen zoals bijvoorbeeld de heupen of de billen. Gebruik je duimen en wijsvingers, en houdt natuurlijk je nagels in de gaten!
- Houdt lichaamscontact
Je proefpersoon is helemaal ingesteld op zijn of haar zintuigen: en dit maakt constant lichaamscontact ontzettend belangrijk. Zorg dat je altijd één hand op het lichaam laat rusten, en zorg dat je proefpersoon warm blijft door de delen die niet gemasseerd worden, te bedekken met handdoeken.