Wil je graag beter leren koken, maar heb je hier nog niet veel ervaring in? Dat is helemaal niet erg! Goed koken kun je namelijk absoluut leren. Je moet alleen maar net weten hoe je dat het beste aanpakt. In dit artikel delen we belangrijke basistips.
Benodigdheden in huis
Koken lukt niet zonder de benodigde tools. Zorg daarom dat je de essentials in huis hebt. We beginnen met een goede snijplank. Kies een grote snijplank, zodat je veel ruimte hebt om op te snijden. Gebruik daar een scherp mes voor. Dan doe je het eten in de juiste pan. Bij pannen kopen zijn er een aantal must-haves. Denk aan de kookpan en de koekenpan, die je bij iedere bereiding weer gebruikt. Ook een hapjespan is een handige pan, met een wat hogere rand dan de koekenpan. Verder kun je nog aan pannen denken die je wat minder vaak gebruikt, zoals een sauspan of grillpan. Met een spatels en een tang doe je het eten in de pan of haal je het er weer uit. Meer benodigdheden? Denk aan een vergiet, pannenlappen, ovenwanten en opscheplepels. Dit vormt de basisinrichting van de keuken.
Kooktechnieken
Er zijn veel kooktechnieken die je kunt toepassen. Dit begint al bij het snijden van bijvoorbeeld de groenten. Weet je bijvoorbeeld het verschil tussen julienne en brunoise snijden? Het is leuk om je hier eens in te verdiepen. Om je groenten, vlees, vis en meer goed te snijden, gebruik je kwalitatieve keukenmessen. Gebruik altijd een scherp mes, want dit snijdt een stuk beter dan een bot mes. Dan zijn er nog de verschillende kooktechnieken wat betreft de bereiding. Koken in water, bakken, stomen, stoven, roosteren of grillen: alle technieken dienen weer een ander doel. Begin met de basics, zoals koken in water en bakken. Daarnaast kun je ook steeds meer andere technieken testen. Gebruik ook niet altijd een pan bij de bereiding, maar denk tevens aan de oven. Ovenschotels zijn niet voor niets zo geliefd: ze zitten boordevol smaak – en zijn eigenlijk vrij makkelijk te bereiden.
Recepten
Je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden in de keuken. Is het lastig om steeds weer iets te bedenken om te bereiden? Kook dan liever met een recept! Dat is ook nog eens hartstikke leerzaam, omdat je nieuwe combinaties ontdekt en steeds wat meer informatie opdoet over bekende gerechten. Een recept hoeft heus niet ingewikkeld te zijn: hier zit veel variatie in. Ga bijvoorbeeld speciaal op zoek naar recepten voor beginners. Of kies recepten met niet meer dan vijf ingrediënten. Je kunt dit online opzoeken, of jezelf een mooi kookboek cadeau doen.
Proef tussendoor
Het gaat heus een keer gebeuren dat een gerecht niet helemaal naar wens is, als het eenmaal op je bord ligt. Dat is helemaal geen punt! Maar je kunt het vaak wel (deels) voorkomen, door tussendoor goed te proeven. Zo kun je namelijk een foutje nog oplossen. Zo doen chef-koks het ook! Smaakt de pastasaus te flauw? Doe er gauw nog wat zout bij. Is de saus juist te dik? Dan voeg je nog wat water toe. Door tussendoor te proeven, valt je meteen op wat je nog kunt aanpassen. Je leert steeds beter inschatten wat je kunt doen om het gerecht tijdens het koken te optimaliseren.
Creativiteit
Tot slot: gebruik ook vooral je creativiteit in de keuken. Dit maakt het koken alleen maar leuker! Als je de basics een beetje in de vingers hebt, voel je hier steeds meer ruimte voor. Bedenk zelf eens een lekker recept. Welke ingrediënten combineer je met elkaar? Je kunt gewoon de restjes in de koelkast of voorraadkast gebruiken. Misschien tover je zomaar je signature dish op tafel, die je nog veel vaker gaat maken. En als het toch niet helemaal naar wens is, dan probeer je de volgende keer gewoon weer iets anders.
Gebruik de juiste tools bij het koken. Leer de basistechnieken kennen, maar probeer ook zeker je creativiteit in te zetten. Zo lukt het je zeker om lekkere gerechten te maken!