Zeg maar dag tegen boerenkool, pompoenen en wortels. Het is tijd om de lente te vieren met een verzameling aan heerlijk verse seizoensingrediënten. Seizoensgebonden lente gerechten zijn over het algemeen lichter dan de gerechten die we in de winter eten.
Denk aan malse groene asperges met zalm en hollandaisesaus of lamsvlees met gebakken aardappeltjes. Deze maaltijden vragen om frissere wijnstijlen: van frisse witte wijn tot lichte, fruitige rode wijnen zoals Pinot Noir. Lees snel verder om de beste wijn en spijs combinaties van dit seizoen te ontdekken.
Wijn en asperges
Van begin april tot eind juni liggen de verse asperges weer in de schappen. Hoewel het een enigszins lastig te combineren groente is zijn er gelukkig veel wijnen die heerlijk smaken bij een bord asperges. De klassieke combinatie is asperges met een witte wijn uit de Elzas.
Daarnaast bevatten asperges een natuurlijke zoetstof, die perfect combineert met een licht zoetje in de wijn. Met een Riesling of Pinot Blanc uit de Elzas zit je al snel goed. Iets als een echte aspergewijn bestaat niet, de manier waarop de asperges worden bereid is namelijk bepalend voor de wijnkeuze.
Sauvignon Blanc is een goede keuze als je voor gestoomde of gekookte asperges gaat. Ga je voor gegrilde asperges? Dan sluit een Italiaanse Pinot Bianco juist mooi aan. En zijn de asperges geroosterd? Probeer dan eens een droge Spaanse rosé. Dan hebben we nog de klassieke brunch combinatie: asperges met gepocheerde eieren en hollandaisesaus. Heerlijk met een glas bubbelende Cava of Champagne.
Wijn en zalm
Een veel gegeten vissoort in de lente is zalm. Het zalmvangst seizoen begint in mei en loopt tot september. Zalm is een vrij veelzijdige vis en de wijnkeuze is dan ook afhankelijk van de bereidingswijze.
De mineraliteit en kruidige tonen van een klassieke Franse Sauvignon Blanc (Sancerre of Pouilly-Fumé) passen goed bij gebakken zalm. Serveer je hier een romige saus bij, probeer dan eens een Chardonnay met houtrijping.
Staat er rauwe zalm op het menu? Kies dan voor een frisse witte wijn met een rond karakter. Denk aan Pinot Grigio, Sauvignon Blanc of Riesling.
Wijn en lamsvlees
Pinot Noir is een van de klassieke wijnen die pas bij lamsvlees. Het lichtere, malse lamsvlees heeft een wijn nodig die de delicate smaken en zachte textuur niet overheersen. Een frisse Pinot Noir uit Duitsland of Nieuw-Zeeland is in dit geval perfect.
Als alternatief voor Pinot Noir kun je ook een glas rosé schenken uit het zuiden van Frankrijk. En houd je van een glas bubbels? Probeer dan eens een rosé Champagne in combinatie met een stukje lamsvlees.