Wist je dat tot zo’n kleine zeventig jaar geleden gehuwde vrouwen hun eigen financiën niet mochten regelen? Tot halverwege 1956 gold de Wet handelingsonbekwaamheid, waarin werd gesteld dat gerouwde vrouwen niet verantwoord met geld om zouden kunnen gaan. Ze konden bijvoorbeeld geen geld opnemen bij de bank zonder toestemming van hun man, of een verzekering afsluiten. Voor de dagelijkse boodschappen kregen vrouwen huishoudgeld en de algemene goedkeuring van hun man. Voor apparatuur en kleding moest echter nog apart toestemming worden gevraagd. Hoe anders is dat vandaag de dag!
Wel financiële vrijheid, maar nog geen onafhankelijkheid
Sinds de afschaffing van de Wet handelingsonbekwaamheid mag je als vrouw – getrouwd of niet – zelf een bankrekening openen en andere financiële beslissingen nemen. Zonder dat je daar toestemming voor nodig hebt van iemand. Toch wil dat zeker niet zeggen dat alle vrouwen financieel onafhankelijk zijn. Hoewel het aandeel langzaam daalt, is nog steeds bijna de helft van de vrouwen in ons land financieel afhankelijk van de overheid of hun partner. Dit kan mogelijk verklaard worden door het grote aantal vrouwen in ons land dat parttime werkt, vaak na de komst van kinderen. Afhankelijk van wat de partners afspreken, beschikt de vrouw echter wel over de vrijheid het eigen verdiende geld en mogelijk een deel van de gezamenlijke inkomsten, naar eigen inzicht te besteden.
Geld uitgeven is balanceren
Bij die besteding van geld, is het vooral zaak een gulden middenweg te vinden. Enerzijds zijn er de mensen die geld gemakkelijk uitgeven, en moeite hebben te sparen. Dit is niet verstandig, omdat je altijd een reserve voor onverwachte uitgaven achter de hand dient te hebben. Aan de andere kant zitten waarden als zuinigheid, soberheid, ingetogen gedrag, weinig kapitaal of bezittingen diep verankerd in onze maatschappij. Als je iets wil moet je ervoor sparen. Als dat niet lukt, zou je zogenaamd boven je stand leven. Hoewel deze insteek je zeker kan behoeden voor een ongezond uitgavenpatroon, zien steeds meer mensen dat het ook anders kan. Heb je namelijk voor bepaalde aankopen niet voldoende eigen vermogen? Dan hoeft het helemaal geen zonde te zijn om hiervoor geld te lenen.
Toestemming is niet meer nodig, maar je hebt wel een informatieplicht
Vrouwen mogen tegenwoordig ook gewoon zelf een lening aanvragen. Voor bijvoorbeeld het aanvragen van persoonlijke leningen ben je niet wettelijk verplicht hier toestemming aan je partner voor te vragen, al geldt wel de verplichting hem of haar te informeren. Om discussies achteraf te vermijden stellen sommige geldverstrekkers overigens toch verplicht een geregistreerd partner te laten meetekenen. Als er namelijk sprake is van een huishoudelijke schuld – wat een consumptief krediet meestal is – zijn geregistreerde partners automatisch verantwoordelijk voor de helft van de schuld.