Rond de eeuwwisseling vierden hardcore en house muziek hoogtijdagen in Nederland. Gabbers gingen in trainingspakken met kaalgeschoren hoofd of strak naar achter getrokken haar naar houseparty’s om daar te hakken, zoals hun stijl van dansen genoemd wordt. Die periode lijkt alweer een tijde achter ons te liggen, maar zoals met veel zaken raken dingen die uit de mode zijn vaak uiteindelijk ook weer in de mode. Hardcore kleding of gabberkleding is tegenwoordig weer helemaal hot. We bespreken de beste merken voor hardcore kleding.
100% Hardcore
100% Hardcore is een Nederlands merk met een webshop waar je hardcore merchandise kunt kopen. Het kledingmerk is met liefde helemaal gewijd aan de gabber scene en behandelt deze subcultuur als een levenswijze. Dat is terug te zien in de designs en collecties, die zich kenmerken door opvallende trainingspakken voor heren met daarop dikke doodskoppen of de kop van en pitbull. De hardcore kleding voor dames wordt gekenmerkt door roze kleuren en een stoere afwerking. Ook kun je bij 100% Hardcore terecht voor comfortabele t-shirts met een mooie bies en stoere bomberjacks.
Lonsdale
Lonsdale kleding was in de tijd van de gabbers helemaal in binnen de scene, maar eigenlijk bestaat het Britse merk al sinds 1960 en is de kleding van origine voor boksers bedoeld. Lonsdale kleding staat bekend om het grote, aandachtrekkende logo van Lonsdale met een leeuw erin, maar bovenal ook voor de goede kwaliteit. Klassiekers in het Lonsdale-assortiment zijn de polo’s, die vaak onder een trui worden gedragen met de kraag erbovenuit. Ook de slimfit harrington jas van Lonsdale is een echte klassieker geworden. Maar pas met een echte Lonsdale pet is je outfit écht af!
Australian
Misschien wel hét iconische kledingstuk uit de gabbertijd, is het Australian trainingspak, gekenmerkt door dubbelzijdige jasjes met ronde hanger en een dikke zilveren bies die ook in de broek terugkomt. Toch is het merk niet exclusief van de gabbertijd en is de naam zelfs misleidend: de kleding wordt al sinds 1956 in Italië geproduceerd. De felle kleuren, goede kwaliteit en sportieve fit maakte het een hit onder gabbers, die de trainingspakken liefkozend ‘Aussies’ noemden. Voor dames die dit unisex-merk willen dragen is het aan te raden een herenjasje in een kleinere maat te nemen.
Nike Air Max
In 1991 kwam Nike met de Air Max BW, een paar sportsneakers met een grotere en meer prominent aanwezige Air Unit dan zijn voorganger. Hoewel het model was ontworpen als hardloopschoen, zagen gabbers in Nederland er de ideale afronding van hun outfit in. De Nike Air Max BW paste perfect onder de trainingspakken en bomberjacks, en wellicht belangrijker nog: men kon het er acht tot tien uur op uithouden tijdens de hardcore feesten. In 2016 maakte de Air Max BW zijn comeback en werd het 25-jarige bestaan gevierd met de ‘Persian Violet’, het originele model in de originele kleur. Sindsdien is dit model sportschoen stapje voor stapje weer teruggekomen en zijn ze inmiddels weer in verschillende kleuren.
Wil je dus oude tijden laten herleven, dan is alles wat je nodig hebt gewoon weer te krijgen. Beleef je tweede jeugd en ga weer vele uren achter elkaar feesten en hakken op je Air Max BW’s en in je fijne trainingspak. Of draag je liefde voor dit stukje geschiedenis uit door er gewoon mee de straat op te gaan!