Autoruitschade is een van de meest voorkomende typen schade waar automobilisten mee te maken krijgen: maar liefst één op de vier automobilisten maakt het mee. Vaak komt het omdat er een steentje vanaf het wegdek tegen de ruit aanschiet en kun je er niets aan doen om het te voorkomen. Maar moet je autoruitschade per se altijd laten repareren? We bespreken wat te doen in het geval van autoruitschade.
Barst of ster
Schade aan je voorruit niet laten repareren is eigenlijk geen optie. Als er een barst ontstaan is in je ruit, is je ruit verzwakt. Dat is gevaarlijk, dus dan heb je geen andere keuze dan je voorruit te laten vervangen. Heb je ‘slechts’ een sterretje in je voorruit? Ook dan is actie nodig. Een sterretje kan namelijk uiteindelijk een barst worden, terwijl een reparatie met behulp van een harsinjectie vaak erger kan voorkomen. Dan hoef je niet de hele voorruit te laten vervangen. Dat moet overigens wel als het sterretje in het gezichtsveld van de bestuurder zit. Een sterretje laten repareren is doorgaans niet zo duur. Wat je voorruit vervangen kosten gaat is afhankelijk van welke auto je hebt.
Verzekering
Natuurlijk is het van belang om uit te zoeken wat je autoverzekering precies vergoedt. Heb je slechts een WA-verzekering, dan ben je enkel verzekerd voor schade die jij bij een ander veroorzaakt. Je zult dan zelf opdraaien voor de kosten van reparatie of vervanging van de ruit. Heb je een WA+Beperkt Casco of Allrisk verzekering, dan vergoedt de verzekering de schade wel. Vaak wordt er bij het repareren van de ruit geen eigen risico in rekening gebracht, maar bij het vervangen van de ruit wel. Sommige verzekeraars bieden alleen de mogelijkheid om de ruitschade te laten herstellen bij bedrijven die zijn aangesloten bij de FOCWA of BOVAG, zoals GlasGarage.
Schadevrije jaren
Reparatie van de ruit heeft meestal geen gevolgen voor je trede op de bonus/malus-ladder van schadevrije jaren, maar vervanging van de ruit kan daar wel invloed op hebben. Sommige verzekeraars zetten je stijging op die ladder een jaar stop als je niet gekozen hebt voor reparatie of vervanging via een aangesloten herstelbedrijf. Zij hebben daar namelijk vaak kortingsafspraken.
Hoewel autoruitschade ook een vorm van autoschade is, is het niet nodig om er een schadeformulier voor in te vullen dat je moet indienen bij de verzekeraar. Het is een relatief laagdrempelige vorm van schade. Een reparatie is vaak ook zo gebeurd. Het vervangen van de ruit kan na levering van een nieuwe voorruit ook snel geregeld zijn.