Het is een trend die we de afgelopen jaren steeds vaker terug hebben zien komen: de slimme woning. Een woning waarin (bijna) alles ingesteld is op het gebruiksgemak en wooncomfort. Alles is geautomatiseerd en allerlei systemen werken samen om het wonen en leven zo makkelijk mogelijk te maken. Maar waar moet je beginnen wanneer ook jij een slimme woning wilt? We hebben de belangrijkste basissystemen voor je op een rijtje gezet!
1. Een slim verlichtingssysteem
Begin met een slim verlichtingssysteem: makkelijk te installeren en super handig. Zo’n systeem zorgt ervoor dat alle lampen in de woning op een centraal punt aangesloten zijn, vanwaar je ze met afstandsbediening of app kunt bedienen. Zo kun je alle lampen in de woning aan- en uitzetten, dimmen of zelfs van kleur veranderen. Je kunt eventueel uitbreiden met bewegingsdetectoren, die ervoor zorgen dat het licht direct aan gaat zodra jij een ruimte binnenstapt.
2. Slimme beveiliging
Ook zeker niet verkeerd zijn de slimme beveiliging systemen. De basis bestaat uit een slimme camera met bijbehorende app, vanuit welke je altijd kunt kijken wat er in je huis gebeurt. Je kunt dit systeem uitbreiden met een alarmsysteem dat je op afstand in kunt schakelen – gecombineerd met andere geautomatiseerde items in huis. Laat bijvoorbeeld alle verlichting aan gaan of de rolluiken sluiten om indringers weg te jagen. Daarnaast zijn er nog meer (luxe) opties beschikbaar zoals bijvoorbeeld een speciale scanner als slot (de huis sleutel is ineens verleden tijd) op de voordeur.
3. De slimme thermostaat
Dit handigheidje heb je misschien al wel in huis: de slimme thermostaat. Bijna ieder energie aanbieder heeft er wel eentje in de aanbieding. Het is een ontzettend handige manier om de eerste stappen naar een slimme woning te zetten én thuis te komen in een lekker warm huis. Je kunt de thermostaat vanaf de app aan- en uitschakelen.
4. De Homebase
Afhankelijk van het systeem waar je mee werkt (Google, Apple etc) kun je alle slimme systemen in de woning aansluiten op een homebase. Vanuit deze homebase kun je vervolgens (bijna) alles in huis besturen. Zo kun je het commando ‘muziek aan’ geven om vervolgens bijvoorbeeld de Chromecast Audio (aangesloten op je speaker set natuurlijk) direct je favoriete tunes te laten afspelen.
5. Chromecasts
De Google Chromecast komt in verschillende varianten, en maakt streamen overal in huis mogelijk. Waar je ook een Chromecast in hebt geplugd (stereo, tv); je kunt direct vanaf je telefoon streamen.