Hoe weet je of je gewicht goed is? Niet te zwaar maar ook niet te licht. Wat zijn de gevaren van overgewicht of ondergewicht? We bekijken het in dit artikel.
Het berekenen van je ideale gewicht
Wil je weten of je gewicht goed is dan kan je dit het beste hier berekenen. Wat voor jouw een gezond gewicht is hangt namelijk af van een aantal factoren. Wat een goed gewicht is hangt op de eerste plaats af van je lengte. Hoe langer je bent hoe meer je mag wegen. Het maakt ook nog verschil of je vrouw of man bent. Vrouwen hebben in verhouding met mannen minder spiermassa en meer vetmassa. Spiermassa is zwaarder dan vetmassa. Ook je leeftijd heeft invloed op hoeveel je mag wegen. Hoe ouder je bent hoe meer je mag wegen terwijl het nog als gezond wordt beschouwd. Dit heeft te maken met het feit dan onze stofwisseling op latere leeftijd trager wordt. Hierdoor komen we met het verstrijken van de jaren langzaam maar zeker een klein beetje aan. Het vetpercentage wordt hierdoor hoger.
Of je te zwaar of te licht bent wordt aangegeven met je BMI. BMI staat voor Body Mass Index en geeft de verhouding tussen je lengte en gewicht, rekening houdend met je geslacht en leeftijd.
Is je BMI lager dan 18,5 dan ben je te licht. Is je BMI tussen de 18,5 en 24,9 dan heb je een gezond gewicht. Is je BMI tussen de 25 en 29,9 dan heb je overgewicht en ben je te zwaar. Bij een BMI hoger dan 30,0 spreken we over obesitas.
Sporters
Wat een berekening van het BMI niet meeneemt is of je sport of niet. Zeker als je krachtsport doet dan kan je in verhouding veel spiermassa hebben en weinig vetmassa. Zo had Arnold Schwarzenegger in zijn gloriedagen een BMI van 30,9 wat zou aangeven dat hij obesitas heeft. In werkelijkheid had hij een vetpercentage van slechts 8,5% en was zijn hoge gewicht toe te schrijven aan zijn spiermassa. Doe je zelf fanatiek aan sport dan is het daarom goed om niet al te veel waarde aan de BMI te hechten. Wil je weten of je niet te zwaar bent, of te licht, dan kan je in die gevallen beter kijken naar je vetpercentage. Je vetpercentage kan je opmeten met een huidplooimeter. Deze kan je online kopen of je kunt er eentje lenen bij de sportschool waar je traint.
Gevaren van overgewicht?
Heb je overgewicht dan is dit niet alleen nadelig voor je figuur. Het is ook nadelig van je gezondheid. Zeker als je BMI hoger is dan 30 (obesitas) dan kan dit schadelijk zijn voor je gezondheid.
Gezondheidsproblemen die kunnen ontstaan door overgewicht:
- Slijtage van de gewrichten
- Diabetes type 2
- Hart- en vaatziekten
- Verminderde vruchtbaarheid
- Een verstoorde menstruatiecyclus
- Depressie
- Angststoornissen
- Beroerte
- Verminderde longfunctie
- Slaapapneu
- Verhoogde cholesterolwaarden
- Galstenen
- Vervette lever
- Verhoogde kans op bepaalde vormen van kanker
Gevaren van ondergewicht?
Als je te licht bent dan is dit ook niet goed voor je gezondheid. Er wordt weinig aandacht aan ondergewicht gegeven omdat de meeste mensen overgewicht hebben. In Nederland heeft iets meer dan 50% van de mensen overgewicht of obesitas. Dit terwijl slechts 2,5% ondergewicht heeft. Toch zijn de gevaren van ondergewicht serieus te noemen. Er wordt wel gezegd dat ondergewicht gevaarlijker is dan overgewicht. Mensen die te licht zijn hebben tweemaal zoveel kans op vroegtijdig overlijden dan mensen met een gezond gewicht. Dit terwijl mensen met overgewicht 1,2 maal zoveel kans hebben en mensen met obesitas 1,3 maal zoveel.
Gevaren van ondergewicht:
- Tekorten aan vitamines
- Bloedarmoede
- Vruchtbaarheidsproblemen
- Een zwakker immuunsysteem
- Onregelmatige menstruatie
- Haarverlies
- Droge huid
- Vermoeidheid
- Futloos zijn
- Verlies van spiermassa waardoor het risico botbreuken groter wordt
Wat te doen bij overgewicht?
Ben je te zwaar dan is het goed om dit aan te pakken. Ben je enkele kilo’s te zwaar dan is het niet nodig om een dieet te gaan volgen. Meestal kan je de overtollige kilo’s al kwijt raken door je voedingspatroon aan te passen door gezonder te gaan eten. Uiteraard helpt het ook om (meer) te gaan bewegen. In veel gevallen helpt het al om de toegevoegde suikers en geraffineerde koolhydraten uit het dieet te halen. Dit klinkt makkelijker dan in de praktijk zal blijken. In veel voedingsmiddelen doen fabrikanten tegenwoordig suiker. Dit suiker is een goedkope opvulling van de voedingsmiddelen en het maakt het lekkerder. Lees goed de verpakkingen voordat je iets koopt en wees bedacht op de suikerschuilnamen.
Geraffineerde koolhydraten worden ook wel snelle koolhydraten genoemd. Het zijn koolhydraten die snel worden afgebroken tot glucose. Hierdoor hebben ze een vergelijkbaar effect als dat van suiker. Geraffineerde koolhydraten zitten in voedingsmiddelen zoals witte rijst, wit en bruin brood, pasta, pizza en bakkerijproducten. Als je deze voedingsmiddelen vervangt voor voedingsmiddelen die langzame koolhydraten bevatten dan boek je al veel winst. Voedingsmiddelen met langzame koolhydraten zijn volkoren granen, volkoren brood, volkoren pasta, zilvervlies rijst, quinoa en havermout.
Verder is het goed om meer vezels te gaan eten als je overgewicht hebt. Vezels zorgen voor een gevoel van verzadiging zodat je minder eten nodig hebt. Je hebt dan minder snel trek.
Wat te doen bij ondergewicht?
Heb je ondergewicht dan bestaat er de kans dat je tekorten hebt aan voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen, aminozuren en vetzuren. Het is daarom belangrijk deze aan te vullen door een gezond dieet te volgen. Door suikers te eten kom je het snelst aan maar dit is niet de beste manier. Suikers kunnen zorgen voor tekorten aan voedingsstoffen omdat ze de opname van vitamines en mineralen blokkeren. Kies voor een gezond dieet wat bestaat uit veel eiwitten en gezonde vetzuren. Het aankomen zal dan wat minder snel gaan maar het lichaam zal hierdoor echt weer gevoed worden waardoor je aansterkt.