De winter heeft zich kort even laten zien, maar als je goed kijkt zie je inmiddels de eerste groene blaadjes alweer aan de bomen komen. Een goed moment om ons even te verdiepen in de hoeveelheid eetbare planten en bloemen die we om ons heen kunnen vinden. Het bezorgt je namelijk niet alleen een super unieke maaltijd, maar biedt ook veel plezier en vooral handige, natuurlijke gezondheidsvoordelen! Net als allerlei andere lekkere winter snacks kunnen namelijk ook eetbare planten en bloemen je een flinke boost geven. Welke planten en bloemen je de komende maanden allemaal kunt eten, lees je hier!
-
Brandnetels
Ga allereerst op zoek naar brandnetels. Ze zijn wat lastig te plukken (dus gebruik handschoenen) maar zijn het eindresultaat zeker waard. Je kunt de brandnetels koken en in de thee drinken, als basis gebruiken voor een soep of zelfs vermalen in de maaltijd. Ze zijn hartstikke gezond, en zodra ze enige tijd gekookt zijn prikken ze niet meer.
-
Munt
Hoewel we munt minder regelmatig in de natuur tegenkomen, zijn de plantjes gewoon te koop in de bouwmarkten. Plant een aantal muntplantjes in je achtertuin (of gewoon op je balkon) om iedere dag verse munt te hebben. Maak een lekkere muntthee, gebruik de munt om maaltijden een boost te geven of natuurlijk om lekkere mojito’s van te maken!
-
Paardenbloem
Deze leuke, gele bloem kom je bijna overal in Nederland wel tegen. Wat niet iedereen weet, is dat je de blaadjes gewoon kunt eten! Meng ze door je ontbijt (heerlijk door een omelet) of je avondmaaltijd. Het geeft direct een unieke kleur (en dus uitstraling) aan het diner dat je op tafel tovert, en smaakt nog eens lekker ook.
-
Madelief
Net als de paardenbloem zie je ook het madeliefje regelmatig in bos en heide voorbij komen. En ook dit bloempje kun je eten! De blaadjes hebben een ietwat nootachtige smaak, en zijn heerlijk bij een visgerecht.
-
Weegbree
In de buurt van de brandnetel vind je altijd wel een weegbree. Meteen plukken, want dit plantje kan bereid worden net zoals je spinazie zou bereiden! Daarnaast kun je het ook gewoon lekker rauw eten, en door je salade mengen.
-
Kleine veldkers
Je hoeft niet eens ver te wandelen om de kleine veldkers tegen te komen: hij groeit regelmatig tussen je stoeptegels. Het plantje heeft een peperachtige smaak, en zit bomvol vitamine C, calcium, ijzer, magnesium en antioxidanten. Lekker in soep of salade!