Is er reden voor een feestje? Dan pakken we het liefst uit met een unieke maaltijd. Steeds vaker durven we op dit soort momenten te kiezen voor gerechten die we op een doordeweekse avond niet zo snel zouden serveren. We gaan op zoek naar iets bijzonders, iets om onszelf en onze gasten mee te imponeren en plezieren. Het kost vaak wat werk, maar dan heb je ook wat.
Het gaat vaak om tradities
Voor welk gerecht je tijdens een speciale gelegenheid kiest, is vaak afhankelijk van tradities. Misschien wordt er in jouw familie al zo lang je het je kan herinneren stoofvlees gegeten als er iets te vieren valt. Er is immers geen gerecht dat meer comfort biedt dan een pruttelende pan met vlees dat in draadjes uit elkaar valt. De kans is groot dat jij deze traditie overneemt zodra je zelf iets wil vieren. We raken steeds meer gehecht aan dit soort tradities, al schromen we ook niet om er onze eigen draai aan te geven. Dit kan op allerlei manieren, bijvoorbeeld door er authentieke boerenfriet bij te serveren of een ander stuk vlees te gebruiken voor het gerecht. Dit zorgt voor een unieke smaakbeleving.
Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om het traditionele gerecht volledig te doorbreken. Dit is namelijk hét moment om zelf te bepalen wat je wilt serveren tijdens een speciale gelegenheid. Een viergangendiner is niet nodig om er een mooi moment van te maken. Uiteindelijk gaat het om het samen nuttigen van de maaltijd, dat is de traditie in dit geval, en de maaltijd zelf is daar slechts een klein onderdeel van. Probeer daarom eens wat anders!
Er hoeft geen reden te zijn
Dat we graag willen uitpakken met speciale gelegenheden, dat weten we. Maar er hoeft natuurlijk geen vastgezette aanleiding te zijn om iets te vieren. Als er iets is wat we afgelopen jaar hebben geleerd, is dat tijd kort is. Schroom er daarom niet voor om ook op ‘gewone dagen’ iets speciaals op tafel te zetten. Op die manier creëer je je eigen lichtpuntjes.
Hoe maak je een maaltijd bijzonder? Dit kan met een speciaal ingrediënt, zoals een kruid dat je niet vaak in handen hebt gehad. Online vlees bestellen kan bijvoorbeeld ook, dan kan je kiezen uit een ander aanbod dan in de supermarkt. Heb je inspiratie nodig? Selecteer een kookboek, pak een paar dobbelstenen en laat de ogen van de dobbelstenen bepalen welk gerecht je kan maken. Juist door op dit soort momenten te kiezen voor iets écht bijzonders, benadruk je het feestelijke karakter van de samenkomst. Leuk voor je gasten, maar ook voor jezelf. Zeker als je graag in de keuken te vinden bent, zijn dit de momenten waarop je ook eens iets nieuws uit kunt proberen, iets kunt maken dat je nog niet eerder hebt bereid.