Heb je een verjaardag of ander feestje in of rondom huis op de planning staan? Dan kun je natuurlijk besluiten een cateraar in te huren om de genodigden te voorzien van een hapje en een drankje. Maar je kan er ook voor kiezen om dat geld lekker te besparen, en voor iets leuks over te houden. Het cateren van je eigen feestje hoeft namelijk helemaal niet zo moeilijk te zijn. Een paar uurtjes voorbereiding, en je bent er helemaal klaar voor. Met deze tips, ontdek je hoe je dat dan aan pakt!
-
Wie zijn je gasten?
Denk even goed na naar wie je gasten nu ook alweer zijn. Nu ken je ze waarschijnlijk allemaal vrij goed; maar weet je ook welke eetgewoonten ze er op na houden? Zitten er vegetariërs of veganisten in de groep? In dat geval zul je de catering namelijk wat aan moeten passen.
-
Wat wordt er gedronken?
Hetzelfde geldt natuurlijk voor de drankjes van de avond. Wie drinkt er wat? Over het algemeen kom je met een aantal frisdranken (cola en fanta bijvoorbeeld), een paar kannen lekker water, bier, wijn en eventueel nog een spirit al een heel eind. Probeer supermarkten te vermijden en doe liever creatief. Wil je een fruitsapje serveren, dan giet je gewoon de fruitmand in de blender: lekker, handig, goedkoop en speciaal!
-
Drink iets speciaals
Een feestje wordt natuurlijk nog leuker wanneer de gasten zien dat hun gastvrouw wat moeite heeft gestoken in de catering. Dit kun je o.a. doen door de dranken iets aantrekkelijker te maken. Maak bijvoorbeeld een paar kannen lekkere Sangria, of vul een kan met huisgemaakte Mojito. Vul het aan met wat mooie kannen water, die je vervolgens weer vult met een paar takjes munt en wat schijfjes citroen. Wel zo feestelijk!
-
Zelf-service
Om het jezelf niet te moeilijk te maken mag je gerust van de gasten verwachten dat ze zelf hun drankje inschenken. Maak een groot blad leeg waar alle beschikbare dranken van de avond op een mooie manier neergezet worden. Een klein ‘bar’ gedeelte zullen we maar zeggen.
-
Mise en place
Ook het maken van de hapjes hoeft niet moeilijk te zijn. Zoek vooraf een paar leuke tapas gerechten op, en kies voor de recepten die niet perse op het moment gemaakt hoeven te worden. Op die manier kun je de tapas ruim voor het feest maken, en in de koelkast klaarzetten. Vervolgens verdeel je de schalen en bakjes gewoon over de tafels, en kan iedereen pakken waar hij of zij zin in heeft.
Hoe pak jij de catering van jouw feestjes aan?