De maandelijkse menstruatie is een gebeurtenis waar geen enkele vrouw vrolijk van wordt. Al passeert een en ander zonder narigheid, het blijven toch van die dagen… Het gros van de vrouwen heeft, in meer of mindere mate, wel last van die menstruatie. Sommigen vaak zó erg, dat ze er minstens één dag voor uit de running zijn. Dat kan ook anders, met de hulp van de natuur. Vitello, in dit geval.
Vitello bevat Monnikspeper, Vitex Agnus-Castus in het Latijn. In de volksmond Monnikspeper genoemd naar het gebruik ervan door monniken. Die aten vanaf de Middeleeuwen regelmatig de vrucht van de plant. Dat deden ze om verlost te worden van al te veel vleselijke lusten. Een verblijf in een klooster is voor gezonde kerels uiteraard geen sinecure voor wat betreft de kuisheidsgelofte.
Monnikspeper bij menstruatie
Maar door de eeuwen heen is de Monnikspeper vooral gebruikt om vrouwen te helpen bij de ongemakken van de menstruatie. En van de PMS (Pre-Menstruale Stoornis), die ook geen pretje is. Wie daarvan last heeft, wordt in feite dubbel gestraft: eerst met de PMS, daarna doet de menstruatie het nog eens dunnetjes over.
Al in het oude Griekenland gebruikten jonge vrouwen de bloemenslingers van de plant tijdens de jaarlijkse voorjaarsriten om hun kuisheid te beschermen. Vrouwen die geen kinderen meer wilden, of voorlopig even niet, gaven hun man zaadjes van de Monnikspeper. Om, net als bij de monniken, hun lusten in te dammen.
De Griekse mannen hadden dat natuurlijk niet in de gaten, want die waren nog niet, zoals tegenwoordig wel het geval is, actief in de keuken van hun eigen huishouding. Zonder hun weten of toestemming werden ze zo door hun vrouw in de teugel gehouden.
Alleen de bessen
Van de plant worden alleen de bessen voor medicinale doelen gebruikt. Die blijken vol te zitten met glycosiden (7 verschillende soorten), etherische oliën (8 verschillende soorten) en flavonoïden. Die laatste zijn antioxidanten waarvan iedereen nu wel weet dat ze ontstekingsremmend zijn. We worden regelmatig met antioxidanten in producten om de oren geslagen. Iedereen wil immer ontstekingen (en sommigen zeggen zelfs ook kanker) zoveel mogelijk voorkomen! Er wordt veel geschreven over Monnikspeper en de krachten daarvan. Op het internet is hier allerlei informatie over, op toegankelijke manier verwoord.
Wetenschappelijk onderzoek
Bij de Romeinen werd vrouwen aangeraden een bad met Monnikspeper te nemen om baarmoederontsteking te voorkomen en een soepele menstruatie te bevorderen. De plant stond er ook om bekend de moedermelkproductie te bevorderen. Duitse wetenschappers hebben dat ten tijde van de Tweede Wereldoorlog wetenschappelijk bewezen. In de huidige tijd is de werking bij PMS eveneens wetenschappelijk onderzocht, en bewezen.
Andere werkingen
Er worden ook andere medicinale werkingen van de plant gemeld. Zo helpt Monnikspeper bij milde problemen bij het slapen, bij opgezette borsten, pijn in de rechterzijde en krampen en bij pijn in het algemeen. Er kan nog een heel rijtje andere problemen worden genoemd waarbij het gebruik van Vitello verlichting brengt, vaak hormonaal gerelateerd, en dan nog vaker bij menstruele klachten.
Wie last heeft van pijnlijke menstruatie, onregelmatige menstruatie, het uitblijven daarvan, te vaak menstrueren, overmatig bloedverlies tijdens die dagen, tussentijds bloedverlies of PMS, kan wellicht baat vinden bij Vitello. Een tablet bevat 75 mg extract van Monnikspeper; de dosering is 1x per dag 1 tablet.
Geen geneesmiddel
Let wel, een voedingssupplement is geen geneesmiddel en evenmin de vervanging van een gezonde leefstijl en gezonde, gevarieerde voeding. Vrouwen die zwanger zijn of de borst geven, moeten eerst hun arts raadplegen, voordat ze Vitello proberen.
Weer greep krijgen op je eigen agenda, je werk kunnen plannen, je afspraken, verplichtingen, uitjes en feestjes noteren zonder dat stemmetje dat waarschuwt dat het niet de beste dag van de maand is… dat alleen al zou een zegen zijn voor vrouwen die elke maand weer geplaagd worden met hun vrouw-zijn. Niks mis mee, met dat vrouw-zijn, prachtig zelfs. Maar wie bedenkt hoeveel dagen er tot aan de overgang worden ‘verspild’ aan de zogeheten maandstonde, wordt een beetje verdrietig.